PULANGKAN ABAH KU. 3 -Malaysiakini.

| |
Saya kesihan melihat Umi bekerja keras mencari ruang dan peluang untuk mendedahkan kejahatan ISA yang sedang menganiaya keluarga kami. Tugas Umi untuk mencari rezeki demi penerusan hidup kami berdua sudah cukup memenatkan , ditambah pula dengan kerja-kerja bersama Gerakan Mansuhkan ISA(GMI) yang tidak kurang beratnya.... Ramai orang bersimpati kepada kami, saya sering dengar orang berkata "We are behind you..." tetapi kata-kata, tinggal kata-kata.Tak apa lah, saya selalu denar Umi pujuk diri sendiri... kita kan ada Allah yang Maha Mengetahui dan Maha Kaya...

Ada ketikanya saya rasa Umi macam buat kerja yang tidak mendatangkan hasil. Contohnya pergi PUTRAJAYA nak sampaikan surat pada PM.Jam 9 pagi sudah bertolak,sampai disana, menunggu beberapa jam, tak dapat jumpa PA Pak Lah, akhirnya yang menyambut surat itu hanyalah seorang pelayan pejabat.Jam 2 petang, barulah Umi tiba di rumah di Taman Keramat....Namun, kata Umi, ada sedikit berita di media alternatif, jadilah...Dan banyak lagi peristiwa yang menghampakan perasaan seperti itu...

Itu tidak termasuk kata-kata sindiran yang Umi terpaksa telan, kerana ramai orang merasakan, kita tidak layak untuk menhapuskan akta zalim itu.Kita hanya akan jadi seperti anjing yang menyalak bukit, anjing jadi serak, bukit tetap teguh"...

Jika terus berusaha, lama-lama Allah akan beri kejayaan juga. Bermula bulan Mac tahun 2008, Umi mengambil cuti tanpa gaji kerana ingin memberi perhatian pada Kempen 6 Tahun -ISA. Syukur, dengan kemenangan Pakatan Rakyat, tidak sia-sia Umi bercuti selama ini kerana beliau mendapat lebih banyak ruang untuk mendedahkan nasib Abah dan semua tahanan ISA yang lain. Saya tahu, ramai Ahli Parlimen PR kenal Umi, antaranya YB Dr Lo Lo.
Hampir 7 tahun saya berulang-alik 700 km dari K.L ke Taiping. Penat sangat rasanya walaupun bukan saya yang membawa kereta itu.Pagi-pagi selepas Subuh sudah keluar, rehat di R&R Sungai Perak dan biasanya tiba di pintu utama pada jam 11 pagi. Saya membesar di jalanan, bayangkanlah sejak berusia lapan tahun, saya telah biasa tidur baring didalam kereta, untuk melawat Abah di Kem Kamunting.

Duit belanja ke Kem? Dari tahun 2002 hingga tahun 2008.... RM300 sekali lawatan , dua kali sebulan, selama 6 tahun. Berapa jumlahnya?Itu tidak termasuk duit belanja untuk Abah dan duit untuk membeli keperluan seperti buku, majalah, kitab dsb....(Zalim tak ISA ni?)


Alhamdulillah, sekarang ada bas dari kerajaan Pakatan Rakyat, Negeri Selangor yang membawa keluarga ke kem dua kali sebulan.

Beberapa hari lepas, usia saya cukup 15 tahun. Hari jadi saya memang sentiasa tiba di hujung tahun kerana saya lahir di bulan November.Ketika Abah belum ditahan dibawah ISA, hujung tahun adalah waktu yang amat menggembirakan kerana kami akan pergi bercuti samada balik kampung atau ke destinasi pelancungan dalam negara.
Sejak tahun 2002, kami jarang bercuti atau berehat kecuali jika Umi ada urusan di luar daerah.Faktor masa dan kewangan menyebabkan kami hanya ada satu tempat saja untuk dilawati iaitu, Kem Kamunting.Saya amat gembira bila pergi ke kem, tetapi bila nak balik, bila berpisah dengan Abah, saya rasa sedih dan kecewa....
Ada ketikanya saya ingin menjerit untuk meluahkan kekecewaan saya itu......


Bermula dari 18 April 2002 hinggalah November 2008, ianya bukanlah satu jangkamasa yang pendek.Mengikut pendapat ahli psikology, ia adalah masa kritikal untuk pembinaan jati diribagi remaja seperti saya...Saya membesar dalam suasana yang keras dan kejam.
-Saya melihat SB memberi kata-kata amaran pada Umi.
-Saya pernah melihat seorang warden ingin membelasah Abah dihadapan saya.
-Sewaktu saya bercakap di interkom, talian tiba-tiba diputuskan.
-Seorang SB bergaduh dengan Umi ketika Umi menegur mereka ,kenapa SB bernama Ayub itu meminta Abah menanggalkan baju dan seluar dihadapan kami.
-Kami sudah 7 kali menyambut Aidilfitri di tempat yang sama seperti penjara.
-Saya pernah melihat Umi menangis sambil memandu kereta,dalam perjalanan pulang dari Taiping ke Kuala Lumpur
Ada banyak lagi perkara buruk yang tidak dapat dituliskan satu persatu...semuanya memberi pengaruh yang tidak sedikit dalam tumbesaran saya....
Saya sentiasa berdoa, penganiayaan ini segera berlalu dari hidup saya.
Suhaib Mat Sah.
24 Nov 1993.3 ulasan:

A Mum Of Three Mohd berkata...

Suhaib sayang,

Be strong. Your strength is your ummmi's strength. Kuatkan semangat. Semua perlakuan tu hanya untuk melemahkan semangat both of you. Don't let it got to you. Happy birthday suhaib dear. Doa auntie sentiasa bersama suhaib and ummi.

Merah Hitam berkata...

A mum of 3 Mohd,
Thanks for your prayer.

Laila & Suhaib

JinChrist berkata...

My dear,
Every clouds has a silver lining. Saty focus and be strong always. My prayers for you as well...

[ Merah Hitam © 2009 ]
[ Designed by وان ][ Powered by Blogger ]

[ Top ]
[ Home ]