7 TAHUN, MASIH DIZALIMI ISA.Malaysiakini.

| |
7 tahun terpaksa berdikari menjaga 12 orang anak, tanpa sebarang kelulusan yang tinggi, beliau menggunakan segala kudratnya membuat kueh mueh dan menjadi "baby sitter"....segala nya dilakukan demi mneruskan kehidupan anak-anak yang sedang membesar.Selepas 7 tahun, anak sulung perempuan kini berusia 25 tahun dan yang bungsu 8 tahun.

Puan Zakiah Mat(bertudung labuh biru muda, berbaju biru terqoise), isteri pada tahanan ISA Dr Abdullah Daud, yang telah ditahan dibawah ISA sejak bulan Disember 2001. Suaminya, Dr Abdullah masih menghuni salah satu blok di Kem Kamunting.

Melihat bulatan hitam (dark rings) dibawah matanya cukup menggambarkan kesukaran hidup yang telah ,sedang dan akan terus dilalui oleh beliau. Suaminya seorang lulusan Ph. D dari UK, sebelum ini memang mempunyai pendapatan lumayan untuk mereka sekeluarga.Namun, ISA telah meragut segala kegembiraan itu. Paling menyakitkan, sama seperti tahanan ISA yang lain, Dr Abdullah tidak pernah didakwa dimana-mana mahkamah.Ini adalah 2 dari 12 anak Puan Zakiah Bayi kecil ialah anak jiran yang diasuh untuk mendapat bayaran sebagai modal penyambung kehidupan.Beliau mengakui hidup atas ehsan ahli keluarga, kawan dan jiran.
Anak-anak ini pastinya masih belum mengerti dan faham, kenapa bapa mereka disimpan di Kem kamunting kerana dalam sistem pendidikan alaysia, TIADA langsung pendidikan tentang hak asasi sebagai rakyat yang bebas dan merdeka...
Mereka semua masih lagi menjadi mangsa kekejaman dan kerakusan Menteri Dalam Negeri. Adakah anda tidak bersimpati kepada nasib mereka?

1 ulasan:

malaysia baru berkata...

Bebaskan Malaysia dari ISA.
ISA hanya jadi alat BN/UMNO menentang rakyat sendiri!

[ Merah Hitam © 2009 ]
[ Designed by وان ][ Powered by Blogger ]

[ Top ]
[ Home ]