Menanti detik bebas 12 June 2010.

| |


"12 June nanti, kita makan malam kat luar tepat jam 12 malam..." kata Mat Sah @ Abah Suhaib.Aku hanya memerhatikan beliau dengan senyum tawar.....

12 June ini, Mat Sah akan cukup 8 tahun di tahan dibawah ISA dan beliau sepatutnya dibebaskan sepenuhnya dari akta tersebut. Ramai yang bertanya, BUKANKAH MAT SAH TELAH DIBEBASKAN? ya, beliau memang telah dikeluarkan dari Kem Kamunting,tetapi segala peraturan di Kem itu masih perlu diikuti walaupun beliau kini sudah berada di rumah sendiri.

1- Beliau mesti lapor diri setiap hari Isnin.

2- Beliau akan ditanya dengan siapa berkawan ,adakah beliau masih berhubung dengan kawan-kawan yang pernah kena ISA.

3- Beliau kena berada dirumah sebelum jam 9 malam.

4- Tidak boleh keluar daerah dari kawasan rumah kami di Taman Malewar , kecuali denganizin ketua polis Selangor.Contohnya: Jika beliau ingin mendengar ceramah Pakatan Rakyat di Stadium Selayang, beliau mesti mendapat izin dari KP Selangor ,dan jawapan diperolehi dalam masa 2 minggu.

Sebagai manusia, beliau juga teringin untuk bercuti di luar K.L, ingin keluar makan-makan waktu malam, ingin mendengar ceramah, ingin menghadiri kenduri kaahwin dsb.Tetapi siapa yang sanggup, setiap kali ingin keluar daerah, semuanya mesti dimaklumkan pada polis???

Namun ..nasib beliau agk baik siket dari teman se Kem iaitu Samsudin Sulaiman yang masih ditahan di Kem Kamunting hingga kini.Beliau yang sudah kehilangan pekerjaan, turut kehilangan isteri, yang memohon cerai sejak 4 tahun lalu. Anak-anak juga turut malu hendak mengakui beliau sebagai bapa kerana tuduhan "pengganas Islam" itu terlalu sukar untuk di buang,tambahan pula Samsudin telah sekian lama tidak meberi apa-apa nafkah kepada mereka....

Apa lagi agaknya si Penguasa ISA mahukan dari Samsudin? Belum puaskah mereka dengan dosa-dosa menahan beliau tanpa bicara selama 8 tahun?

Kepada selutruh rakyat yang membaca kisah ini, doakanlah agar kedua-dua mereka segera di bebaskan sepenuhnya dari akta zalim itu dan doakanlah juga supaya Allah hancur semua penzalim-penzalim itu.Ameen.

1 ulasan:

Unknown berkata...

Saman aje la kerajaan, kem & Menteri KDN & tuntut jugak kat mahkamah antarabangsa, kak. Menyusahkan (menzalimi) orang aje. Sekarang legasi haram jadah nak dikekalkan oleh si anak & sepupu si anak.. sama sama melaun.

[ Merah Hitam © 2009 ]
[ Designed by وان ][ Powered by Blogger ]

[ Top ]
[ Home ]