ISA mencemari perlembagaan Malaysia.

| |

"ISA adalah salah satu dari beberapa akta tahan tanpa bicara yang diamalkan di Malaysia ini yang sangat membuang masa dan membuang duit rakyat" kata Prof Dr Aziz Bari, pakar Perlembagaan dari UIAM."Dalam kes ISA, biasanya tidak ramai hakim yang berwibawa dan berani seperti Syed Ahmad Helmy , Hishamudin Yunus mahupun Suriadi Abd Halim yang berani memberikan kemenangan kepada tahanan ISA"tambah beliau lagi.
Hakim Syed Ahmad Helmy memberi kemenangan pada kes Habeas Corpus (HC) Raja Petra , Hakim Hishamuddin Yunus memenangkan 6 Reformasi terdiri dari Ezam, Saari Sungib, Tian Chua dan beberapa yang lain dan Hakim Suriadi Abd Halim memberi kemenangan pada tahanan ISA "JI" Nasarudin Nasir.Dalam ketiga-tiga kes itu, hanya Raja Petra yang dibebaskan manakala Kumpulan Reformasi tidak dibebaskan. Yang lucu nya Nasarudin Nasir yang telah diistiharkan tidak bersalah, baru 10 minit dibawa keluar dari Kem kamunting tetapi telah ditahan semula di luar pagar utama Kem dan kemudian ditahan semula dibawah ISA.Nasarudin dibebaskan empat tahun kemudiannya....Betul lah kata Prof Dr Aziz tu. Mahkamah di Malaysia ni memang tidak boleh diharap untuk menyelesaikan kes-kes ISA. Saya teringat semasa HC 8 tahanan ISA JI pada Feb 2004 dulu.Mat sah adalah salah seorang dari mereka.Hakim yang mendengar kes itu, Kadir Musa jelas-jelas kata, ISA ni tak boleh dicabar di mahkamah ,walaupun orang yang ditahan itu mahkamah tiada bukti langsung untuk mensabitkan kesalahannya!!!!!

Justeru, Prof Dr Aziz menekankan bahawa menjadi satu tanggungjawab yang amat berat pada kita juga generasi akan datang untuk membersihkan perlembagaan Malaysia hari ini yang telah dicemari oleh kewujudan ISA.


0 ulasan:

[ Merah Hitam © 2009 ]
[ Designed by وان ][ Powered by Blogger ]

[ Top ]
[ Home ]