Kami mahu ISA benar-benar di mansuhkan....

| |
"Jiran-jiran di sini semua kenal dia" ujar Puan "S" memulakan cerita mengenai suaminya Darto yang di bawa polis dari Tawau ke Bukit Aman sejak November tahun 2011."Semua pelik, apa salah yang di buat oleh suami" tambah beliau yang mengatakan suaminya bekerja menjadi penghantar surat khabar.

"Saya tidak tahu bagaimana nak bantu suami....." suaranya terhenti dan ku lihat titisan air bergenang di kolam matanya. Beliau memeluk anak kedua nya yang berusia setahun lebih dan duduk di pangkuan.
"Ada gambar suami" tanyaku lagi.
"Ini dia kak..." kata Puan "S" sambil menghulurkan sekeping gambar seorang lelaki berusia akhir dua puluhan. Anak diu pangkuan melihat gambar tersebut dan menareknya dari peganganku. Gambar itu di pandang, di cium dan di jilat oleh kanak-kanak lelaki itu.
"Fatih(dalam gambar) sangat rapat dengan ayahnya....sebab itu dia suka cium gambar itu" tambah wanita malang itu sambil mengesat airmata.
"Apa harapan Puan terhadap penahanan suami ini?" tanya Syed Ibrahim, Pengerusi GMI yang turut sama dalam rombonganmelawat keluarga ISA Tawau awal Februari lalu.

"Saya mahu dia cepat di bebaskan. Jiran-jiran disini(rakyat Sabah) juga tahu ISA di mansuhkan. Semua berharap ISA betul-betul di mansuhkan supaya suami saya cepat dibebaskan...." begitu lancar Puan S melafazkan kata-kata itu....

Ya...kita sama-sama tunggu janji PM bahawa ISA akan di mansuhkan supaya tiada lagi rakyat yang akan menjadi mangsa akta tahan tanpa bicara itu....

0 ulasan:

[ Merah Hitam © 2009 ]
[ Designed by وان ][ Powered by Blogger ]

[ Top ]
[ Home ]