Aku musuh ISA?

| |
"Awak kenal tak seorang perempuan ni....namanya Norlaila...." kata seorang anggota polis Cawangan Khas berpangkat pegawai kepada salah seorang ahli keluarga tahanan ISA yang baru ditahan di Sabah, dua minggu yang lalu.
"Norlaila? Saya tak kenal Tuan...." ujar Puan J, kakak kepada tahanan tersebut yang telah dibawa dari Tawau ke Kuala Lumpur.
Puan J memang benar.Beliau tidak pernah bertemu dengan saya.Lantas, dalam keadaan terperanjat, terus bertanya, kenapa nama "Norlaila" itu begitu penting kepada polis itu.
" Norlaila tu musuh ISA..." ujarnya dengan tegas.
Puan J dan tiga lagi wanita adalah ahli keluarga tahanan terbaru ISA yang telah telah dibawa oleh GMI ke Semenanjung dengan tujuan untuk menziarahi serta mengetahui keadaan kesihatan ahli keluarga mereka yang sedang dikurung beberapa pusat tahanan polis di Kuala Lumpur.
PAS, salah satu dari 82 anggota gabungan GMI telah berusaha menjejaki keluarga mereka yang sedang di zalimi ini.Dalam satu sidang akhbar di Dewan Parlimen pada 24 Nov lepas, YB Salehudin serta semua ahli Parlimen Pakatan Rakyat mendesak supaya mereka semua 13 orang yang ditahan, segera dibebaskan atau dakwa mereka dimahkamah.

Secara konsistennya, Pengerusi GMI, Syed Ibrahim sentiasa mengingatkan supaya semua tahanan mesti diberi hak bertemu peguam dan pembelaan yang sewajarnya melalui proses mahkamah.Beliau turut mempersoal, dimanakah janji PM Najib yang ingin memansuhkan akta tahan tanpa bicara itu , yang sangat jelas zalim serta mencabul hak asasi mangsanya.

p/s: polis kata aku (Norlaila) musuh ISA.itu satu komplimen!!!Maknanya jelas aku tidak bersekongkol dengan undang-undang zalim itu.

0 ulasan:

[ Merah Hitam © 2009 ]
[ Designed by وان ][ Powered by Blogger ]

[ Top ]
[ Home ]